Mat av CO2 …!
Hur löser man världens livsmedelsförsörjning och klimatkrisen på samma gång? Tulipanaros? NEJ! Man gör som de båda forskarna, Anders Lorén och Marcus Vestergren, på det statliga forskningsinstitutet RISE! I sitt Vinnova-projekt ”Power to Food” har de i laboratorieskala lyckats framställa matfett som t.ex. smör eller margarin helt frikopplat (!) från både växt- och djurriket. OCH det finns fler produkter, som socker och protein, i forskningsportföljen! ”Power to Food” baseras enbart på grön el och CO2, där den ena komponenten ju är en klimathotande avfallsprodukt. Nästa steg blir att söka investering för en pilotanläggning i närheten av en industri med stora CO2-utsläpp t.ex. i närheten av ett pappersbruk. Rent teoretiskt kan man då från ett pappersbruk med 500000 ton CO2-utsläpp tillverka 170000 ton matfett! Tulipanaros kan kanske bli verklighet! Fortsättning lär följa i så fall!