Minst 55 % …!
I onsdags röstade EU-parlamentet i en första omgång igenom EU:s nya klimatlag. Baserat på ett framförhandlat förslag av EU:s stater och regeringschefer hösten 2020 beslutades att EU skall minska sina CO2-utsläpp med minst 55 % till 2030 i förhållande till 1990 års nivå, en skärpning från tidigare 40 %, och bli helt klimatneutralt till 2050! EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen: ”Vi gör EU grönt på en generation, vilket är en bindande förpliktelse till våra barn och barnbarn”. Klimatlagen skall nu förankras i respektive medlemsstaters parlament innan den formellt fastställs genom ännu en omröstning i EU-parlamentet.
Genomförandet …!
Klimatlagen skall följas upp av ett klimatråd på 15 experter, som utifrån en fastställd koldioxidbudget skall se till att utsläppen minskar i önskad takt årtionde för årtionde fram till 2050. Hur genomförandet skall gå till rent konkret kommer att att preciseras av EU-kommissionen genom kompletterande lagförslag och föreskrifter under de kommande månaderna fram till juni 2021.
Stor stötesten …!
En av de stora stötestenarna i sammanhanget blir hanteringen av minskningen av den relativt stora andelen fossil energi, kol och naturgas, i elförsörjningen i vissa av EU:s medlemsstater. Polen t.ex. är till 80 % beroende av kol i elförsörjningen. Även Tyskland ligger illa till med 35 % av elförsörjningen baserat på kol.
Draghjälp …!
Enligt de första preliminära rapporterna från USA:s och president Joe Bidens digitala klimatmöte under torsdag och fredag i denna vecka kan EU och världen nu få ordentlig draghjälp av USA! Under torsdagens möte tillkännagav Joe Biden att USA skall halvera sina utsläpp jämfört med 2005 års nivå och bli klimatneutralt till 2050! Den transatlantiska klimatlänken mellan EU och USA ser ut till att kunna bli verklighet! Läs mer om förutsättningarna för den transatlantiska klimatlänken på http://climateforlife.se/transatlantisk-klimatlank/