Australien! – Ännu ett val för klimatet …!

Dags igen …!

I lördags den 21 maj var det dags igen! När Australiens labourparti med Anthony Albanese i spetsen vann en jordskredsseger över den sittande konservativa koalitionen med premiärminister Scott Morrison i spetsen var det åter ett parlamentsval där klimatet fällde avgörandet! Det är andra gången nu på kort tid efter det att president Macron i Frankrike för en knapp månad sedan tog hem valet på klimatfrågan! Under valkampanjen lovade Anthony Albanese att Australien i stort sett (43 %) skall halvera Australiens CO2-utsläpp till 2030 jämfört med 2005 års nivå och förvandla Australien till en grön supermakt!

Klimatförnekaren …!

Under hans företrädare Scott Morrisons 4 år vid makten har det i praktiken inte hänt någonting vad gäller att minska utsläppen trots löften i Paris-avtalet om minskning av utsläppen med 26 % till 2030. Utsläppen ligger idag på samma nivå som år 2000! Tvärtom så har Scott Morrison mer eller mindre framstått som en klimatförnekare utan konkreta mål i klimatpolitiken och som försvarare av fortsatt kolkraft och kolexport. Anm. Australien är världens största kolexportör och har världens högsta CO2-utsläpp per capita till följd av sin stora egna kolanvändning.

Stark kritik …!

På senaste COP26 mötet i Glasgow förra året fick Scott Morrison också stark kritik av övriga länder inom Paris-avtalet för att inte ställa upp några nya och skärpta utsläppsmål till 2030. Dessutom vägrade han tillsammans med andra kolanvändare som USA, Kina och Indien att skriva på ett dussintals andra länders löfte om att snarast fasa ut kolkraften.

Klent försvar …!

Under Scott Morrisons tid som premiärminister har hans administration till varje pris försvarat Australien roll som världens största kolexportör med argument som ”så länge våra kunder köper så levererar vi” eller ”om inte vi levererar så är det någon annan som levererar”. Argumenten är ihåliga sett ur perspektivet att det handlar om av överlevnaden för planeten Jorden! Det är exakt samma argument som de stora oljebolagen kör med! Nota Bene! På en överhettad planet blir allt tal om att bryta eller inte bryta mer kol respektive att pumpa eller inte pumpa upp mer råolja fullständigt meningslöst!