Climate for Life avslöjar …!

Ny kärnkraft och verkligheten …!

På ett antal följande fredagar med start 1 mars presenterar Climate for Life (CFL) inläggsserien ”Reaktorgate” lika med ett antal avslöjanden om den verklighet som eventuell ny kärnkraft kommer att möta! Det handlar om fakta och omständigheter som i den politiska retoriken hittills behandlats styvmoderligt eller t.o.m. mörkats! Denna fredag kommer nr 5 , det första av två avsnitt om kärnkraftens säkerhet, där vi avslöjar att kärnkraften är i grunden sårbar sett i ett systemperspektiv dels till följd av sin komplexitet, storskalighet och nolltoleransen mot allvarliga olyckor och dels till följd av att den bygger på ett fåtal standardiserade och universella lösningar!

Anm. – Angående CFL …!

För tydlighetens skull bör noteras att CFL är en opolitisk och oberoende aktör med fokus på förmedling av kunskap och sammanhang i klimatfrågan med en position vad gäller kärnkraft enligt följande: Kärnkraften har hittills tjänat Sverige väl! Befintlig kärnkraft kommer att fortsätta att göra det, förutsatt att säkerhet och ekonomi kan upprätthållas, åtminstone i ytterligare 2-3 decennier! Ny kärnkraft är dock än så länge ett osäkert kort både vad gäller konventionell, storskalig kärnkraft och mindre delvis fabriksbyggda s.k. SMR:s!

I grunden sårbar …!

Konventionell kärnkraft är i grunden sårbar sett i ett systemperspektiv då varje incident eller i värsta fall olycka kan smitta av sig både i ett nationellt och internationellt perspektiv. Det fåtal olyckor och allvarliga incidenter som hittills inträffat bekräftar att den s.k. politiska smittorisken är betydande! En allvarlig olycka, oavsett i vilket land den inträffar, kan således leda till nationell omprövning av kärnkraften som en framtida energikälla både för det drabbade landet och andra länder med kärnkraft!

Three Mile Island 1979 …!

En av de första allvarliga olyckorna med radioaktiva utsläpp till omgivningen till följd av en partiell härdsmälta lika med Three Mile Island 1979 utanför Harrisburgh, Pennsylvania i USA smittade t.ex. av sig på det politiska Sverige genom att den ledde till folkomröstningen 1980 om kärnkraften.

Fukushima 2011 …!

På samma sätt fick den betydligt senare, 2011, inträffade katastrofala olyckan i Fukushima också stora politiska konsekvenser. Alla Japans ca 60 reaktorer fick stängas under obestämd tid. I dagsläget är endast 10 reaktorer i drift med ytterligare 15 reaktorer under ombyggnad för senare uppstart.

Vidare tog Tyskland som direkt följd av denna olycka, med dåvarande rikskansler Angela Merkel i spetsen, ett beslut att avveckla alla deras vid tillfället 22 kärnkraftverk på relativt kort tid d.v.s. under tiden fram till 2022.

Tjernobyl 1986 …!

Tjernobyl-olyckan i Ukraina 1986 i dåvarande öst fick inte samma omedelbar politiska konsekvenser som Three Mile Island och Fukushima beroende på en extrem slutenhet kring olyckan och själva händelseförloppet! En annan faktor av betydelse för en utebliven politisk smittoeffekt var det faktum att den aktuella reaktortypen vad gäller s.k. säkerhetsbarriärer inte kunde jämföras med västvärldens reaktorer.

DU …!

Vad kan DU göra? Det kan tyckas som att DU befinner dig långt ifrån kärnkraftens sårbarhet vad gäller den s.k politiska smittorisken, men så är icke fallet! Genom att följa CFL:s inläggsserie ”Reaktorgate” utvecklar DU din roll som ClimateDoer”! DU kan också sprida CFL:s avslöjanden vidare i dina nätverk vad gäller denna för Sveriges energiframtid så viktiga ödesfråga! Läs mer om hur DU blir en ClimateDoer på http://climateforlife.se/vad-gor-du/