COP27 – Upp till bevis …!

6-18 november …!

På söndag 6 november börjar FN:s 27:e klimatmöte COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypten! Då är det upp till bevis för världens länder att visa att de tar klimatkrisen på allvar! Hittills har det ju inte gått så bra! En lätt underdrift! Vid förra klimatmötet COP26 i Glasgow fick världens länder bakläxa på att inte ha förnyat sina klimatlöften, NDC:s (Nationally Determined Contributions), från 2015! (Anm. Klimatlöftena skall förnyas vart 5:e år enligt Paris-avtalet). Enligt en färsk rapport från FN:s miljöprogram UNEP är det dock hittills endast 26 av FN:s ca 200 länder som har kommit med förnyade klimatlöften! OCH vi går enligt rapporten mot en global uppvärmning på 2,6 grader till sekelskiftet!

Transformativ systemändring …!

Om vi skall innehålla Paris-avtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till under 2 grader och helst till 1,5 grader krävs en transformativ systemändring på global basis! Inte sedan – utan NU! Rapporten säger att CO2-utsläppen måste minskas med 45 % till 2030 om vi skall begränsa uppvärmningen till 1,5 grader och med 30 % för en begränsning till 2 grader! JUST NU är det dock ingenting som tyder på detta! Tvärtom! Prognosen för CO2-utsläppen för 2030 ser med dagens klimatlöften snarare ut att öka!

DU …!

Vad kan DU göra? DU kan tyckas vara långt ifrån händelsernas centrum i det här sammanhanget, men DU kan lyfta frågan i dina sociala nätverk om politikens oförmåga att ta klimatkrisen på allvar. I FN:s rapport har vi ju svart på vitt! OCH var extra observant på vad politiken kommer fram till vid COP27 i Sharm el-Sheikh! Så! Bli en Doer för klimatet – en ClimateDoer! Läs mer på http://climateforlife.se/vad-gor-du/