Danmark har fattat galoppen!

Danmark lämnar Nordsjön!

Danmark har via företagen AP Möller-Maersk och DONG varit aktiva för utvinning av olja och naturgas i Nordsjön sedan början av 60-talet! MEN nu är det slut! DONG sålde sin olje- och naturgasverksamhet till brittisk-schweiziska Ineso i slutet på maj i år och AP Möller-Maersk sålde  Maersk Oil till franska Total (världens 5:e oljebolag) häromveckan den 21 augusti.

Bakgrunden….!

Både på kort och lång sikt handlar det om marknaden och balansen mellan tillgång och efterfrågan på olja! Efterfrågan börjar svikta och därmed oljepriset! Läs även tidigare inlägg , http://climateforlife.se/oljan-under-attack/. Med allt lägre oljepriser blir det allt svårare för oljeindustrin att få verksamheten till att gå ihop.

Värdet noll …!

Dessutom blir finansiering av utveckling, prospektering etc ointressant för investerarna. Enligt  dr Louis Arnoux på Cool Planet och hans artikelserie ”Looking down the barrel” blir det ekonomiska värdet i ett fat med olja allt mindre. Redan 2022 handlar det generellt sett om att värdet är noll. Förluster och kostnader för utvinning har tagit över! Kolla nedan!