Paris-avtalet hotas …!

Tyvärr är det ”Business as usual” som fortfarande gäller för exploatering av planeten Jordens fossila tillgångar trots att vetenskapen för länge sedan har konstaterat att 70-80 % av tillgångarna måste stanna i marken för att undvika en klimatkatastrof!

För sent och för lite …!

Enligt en sammanställning från FN är det endast 75 av 200 länder som har lämnat in sina förnyade klimatmål till årets FN-möte om klimatet, COP26, i Glasgow. Enligt Parisavtalet från 2015 skall förnyade mål lämnas in vart femte år. Bl.a. de stora utsläpparländerna USA, Kina och Indien har brutit mot dessa regler och ännu inte lämnat in sina klimatmål! Det riktigt oroande är att effekten av de klimatmål som hittills lämnats in i praktiken ligger ”ljusår” ifrån det som krävs! Minskningen till 2030 handlar endast om 0,5 % jämfört med ett krav på en halvering för att den globala uppvärmningen skall kunna begränsas till väl under 2 grader.

Haveri …!

Tillsammans med andra färska rapporter om otillräckliga insatser från politik och näringsliv börjar det hela likna ett haveri. FN:s klimatchef Patricia Espinosa har hissat varningsflagg och uppmanat alla FN:s länder, inklusive de 75 länder som redan lämnat in sina klimatmål, att steppa upp och lämna in mycket radikalare mål än hittills. ”För sent och för lite” har tyvärr blivit en klassiker inom klimatpolitiken alltsedan de första allvarliga larmsignalerna väcktes redan under 80-talet av James Hansen, f.d. chef för NASAS forskningscenter GISS (Goddard Institute for Space Studies). Läs mer om James Hansens epokgörande arbete inom klimatforskningen på http://climateforlife.se/james-hansen-hero-of-our-time/

James Hansen f.d. NASA-chef var den klimatforskare som på allvar satte klimatfrågan och konsekvenserna av den globala uppvärmningen på den internationella agendan!