Statsskulden – Hot mot klimatet …!

Nyckeltal …!

Enligt EU:s finansiella regler måste vissa nyckeltal uppfyllas t.ex. vad gäller nivån på statsskulden i förhållande till BNP. Detta kan bli ett problem för klimatomställningen i vissa länder med höga statsskulder. I dessa fall riskerar EU:s s.k. kreditbroms att säga stopp! Detta är fallet i Tyskland där det förutom behovet av statens, inom EU ledande, engagemang i klimatomställningen även kommer att krävas ökade statliga investeringar för att klara av en åldrande befolkning och upprustning av sjukvårdsapparaten i spåren av Coronapandemin.

Enorma belopp …!

Enligt en rapport från konsultfirman McKinsey kommer klimatomställningen i Europa de närmaste 30 åren, d.v.s. fram till klimatneutralitet 2050, att innebära investeringar på 28000 miljarder euro (!). Omräknat till tyska förhållanden innebär det ökade statliga investeringar på 35 miljarder euro per år att jämföra med dagens totala statliga, tyska investeringar på 100 miljarder euro per år. SLUTSATS! Klimatomställningen plus de tillkommande övriga behoven kommer att innebära en betydande ökning av den tyska, statliga investeringsbudgeten med en uppenbar risk för ökad upplåning.

Tre möjligheter …!

I Tysklands fall riskerar således EU:s kreditbroms att slå till! Ur ett statsfinansiellt perspektiv finns då bara tre möjligheter (1) att skära i de offentliga utgifterna, (2) att öka skatterna eller (3) att ignorera EU:s finansiellar regler.

Goda nyheter …!

Enligt konsultfirman McKinsey finns dock en 4:e möjlighet till följd av att klimatomställningen också ger staten inkomster i form av skatteintäkter från ett stort antal nya arbetstillfällen. Enligt McKinsey kommer klimatomställningen att skapa uppemot 6 miljoner nya arbetstillfällen i Europa. OCH! Skatteintäkter från dessa kommer enligt McKinsey att balansera klimatkostnaderna. HEUREKA! Att uppnå klimatneutralitet till 2050 blir helt enkelt ett ekonomiskt nollsummespel för Europas stater! Detta öppnar i sin tur upp för olika möjligheter att lyfta ut klimatomställningen från statsbudgeten. Detta är goda nyheter för klimatet inte minst för de av Europas stater som har hög statsskuld!

Det föreligger en uppenbar målkonflikt mellan EU:s finansiella regler och tvågradersmålet i Paris-avtalet då klimatomställningen kommer att kräva enorma statliga investeringar varje år för att uppnå klimatneutralitet till 2050!