På tal om …!

VISSTE DU …?

VISSTE DU att ”Forskningen”, FN:s klimatpanel IPCC, IEA (International Energy Agency) m.fl. har upprepade gånger varnat för att olja, kol och gas måste stanna i marken om vi skall klara att begränsa den globala uppvärmningen till väl under 2 grader enligt Parisavtalet? VISSTE DU att olje- och gasindustrin gör precis tvärtom! Enligt den senaste rapporten från tankesmedjan Oil Change fortsätter alla länder (ett 20-tal) med betydande olje- och gastillgångar obehindrat sin expansion med USA i spetsen. VISSTE DU att att vårt grannland Norge till hör de fem största syndarna d.v.s. ligger i samma liga som USA, Kanada, Storbritannien och Australien! VISSTE DU att Oil Change dessutom utnämner Norge till ”planetförstörarnas klimathycklare” till följd av landets något schizofrena inställning till klimatet d.v.s. att ivrigt slå sig för bröstet för klimatåtgärder innanför landets gränser, men strunta helt i det globala perspektivet!

Fru Justitia …!

Då varken forskningen, FN eller regeringar rår på oljebolagen så finns det en aktör, Fru Justitia, som jobbar för högtryck! Nyligen lämnade Kalifornien in en stämningsansökan mot oljebolagen Exxon Mobil, Shell, Conocophillips, BP och Chevron. Kalifornien anklagar dessa oljebolag för att ha fört statens ca 40 miljoner konsumenter bakom ljuset! Bolagen har under decennier känt till oljans och gasens konsekvenser för klimatet, men förtigit och hemlighållet denna kunskap! Exxon t.ex. har i åratal vägrat att lämna ut hemliga handlingar av detta slag till åklagare bl.a. i Massachusetts. Läs mer om att Exxons dubbelspel inte håller längre på http://climateforlife.se/exxon-kan-inte-morka-langre/ !

De aktuella oljebolagen Exxon Mobil, Shell, Conocophillips, BP och Chevron har under de senaste ca 10 åren jagats av Fru Justitia över hela USA, förutom av Kalifornien av andra stater som Massachusetts, New York State m.fl. och av större städer som San Fransisco, Los Angeles, New York City m.fl.!

DU …!

Vad kan DU göra? Det kan tyckas som att DU befinner dig långt ifrån de stora oljebolagen och blundande regeringar, men så är icke fallet! Som enskild person kan DU självfallet tänka till en extra gång i samband med dina transporter i vardagen! Men DU kan också sprida budskapet att olje- och gasindustrin ignorerar alla varningar! DU kan på så sätt bidra till att bilda opinion mot oljebolag och blundande regeringar! Så bli en ClimateDoer genom att tänka till vid transporter i vardagen och sprida budskapet om planetförstörarna! Läs mer om hur DU blir en ClimateDoer på http://climateforlife.se/vad-gor-du/ !