San Francisco stämmer oljebolag!

San Francisco Bay idag! Imorgon?

Först tobak nu oljan …!

I mitten på 90-talet fälldes tobaksindustrin för att mot sitt vetande förneka rökningens skadliga effekter, vilket resulterade i böter på 250 miljarder dollar . Nu är det oljeindustrins tur! Två städer i Kalifornien, San Francisco och Oakland, har lämnat in en stämning mot de fem största oljebolagen i världen! San Francisco och samhällena kring San Francisco-bukten är mycket sårbara för havsvattennivåhöjningar. Skyddsåtgärder måste vidtagas redan nu! VEM skall betala?

Tobaksindustrin i lä …!

Stämningsansökan går ut på att oljebolagen är medansvariga för den globala uppvärmningen och skall därför betala! Kravet är att de skall avsätta pengar till en fond för skyddsåtgärder mot ökade havsvattennivåer. OCH det skall ske nu! Här snackar vi om STORA pengar! Böterna som tobaksindustrin fick betala ligger sannolikt i lä om man betänker att snöbollen nu är i rullning !

De fem bolagen …!

De fem bolagen är Chevron, ConoconPhilips, ExxonMobil, Shell och BP. De anklagas för att mörka fakta och sprida misinformation om oljan och dess koppling till den globala uppvärmningen! Dessa fem oljebolag plus tre av de största kolbolagen tillhör de största utsläppsbovarna i världen! De svarar tillsammans för 15 % (!) av de ackumulerade, globala CO2-utsläppen sedan början på industrialismen i slutet på 1800-talet!

Snöbollen i rullning …!

Tidigare under året har ytterligare två regioner (counties) i Kalifornien och ytterligare en stad Imperial Beach  lämnat in motsvarande stämningsansökningar till lokala domstolar. OCH denna utveckling kommer sannolikt bara att fortsätta! Man kan bara ana  hur samhällena kring Mexikanska Gulfen, på Puerto Rico och på andra öar i Karibien kommer att reagera efter de senaste  tropiska stormarna som Harvey, Irma, José, Maria etc, etc!

Motorväg förbi Trump …!

Trump-administrationen har sedan tillträdet gjort allt för att förneka den globala uppvärmningen alltifrån att förbjuda organisationen att överhuvudtaget nämna orden ”climate change” till att frånträda alla avtal och regleringar som har med den globala uppvärmningen att göra. MEN domstolarna rår han inte på! Dom står enligt författningen över den federala regeringen! HÄR öppnar sig rena motorvägen förbi Trump och hans ”skräckkabinett”!

Trump också  inför skranket …!

Den federala regeringen och Vita Huset har också fått domstolarna på sig genom underlåtenhet att besluta om tillräckligt kraftfulla åtgärder för att förhindra den globala uppvärmningen! Kärande i detta fall är ett 20-tal ungdomar mellan 9 och 21 år.  Under parollen”#YouthvGov” anklagar de Vita Huset för att äventyra deras framtid genom att bryta mot ”The Atmospheric Trust Law”. Läs mer om detta på http://climateforlife.se/vita-huset-infor-domstol/