Lockdown för kolet …!

Sol och vind har konkurrerat ut Australiens största kolkraftverk ”Eraring” i New South Wales enligt ägaren Origin Energy!

I Australien …!

Energiföretaget Origin Energy meddelade i förra veckan att man stänger kolkraftveket ”Eraring” i New South Wales, redan 2025 d.v.s. 7 år tidigare än planerat! Kraftverket är Australiens största kolkraftverk på 2880 MW, effektmässigt motsvarande ca tre stora kärnkraftverk! OBS! Verkligheten har nu hunnit ikapp kolet även i Australien, en av världens största kolanvändare och kolexportörer! Enligt Origin Energys CEO, Frank Calabria, går det inte att konkurrera med sol och vind i kombination med olika lagringsmöjligheter längre!

Tagna på sängen …!

Den federala regeringen med premiärminister Scott Morrison och energiminister Angus Taylor i spetsen har blivit tagna på sängen av kraften i det förnyelsebara! De beklagar Origins beslut, men måste nu, efter att ha skyddat kolet i det längsta, se sanningen i vitögat! Nota bene! Även de australiska energiföretagen EnergyAustralia och AGL har aviserat nedläggning av kolet tidigare än planerat! Renewables! Here we Come!!!