Under radarn …!
Samtidigt som sommarens extremväder i form av översvämningar, skogsbränder extrema värmeböljor i Kanada, USA, Tyskland, Belgien m.fl. fick allt medieljus så gick rekordstora översvämningar i Afrikas största stad, Laos i Nigeria, under radarn! Regnperioden i Nigeria är normalt mellan mars och november. Nederbörden är som mest intensiv i september, men under mitten på juli kom rekordstora regnmängder och lade Lagos centrala delar under vatten.
Forskare varnar …!
Forskare varnar för att Lagos med sitt utsatta låglänta läge vid Atlantkusten snart kan vara obeboeligt till följd av kusterosion, extrem nederbörd och havsnivåhöjning både tillfälligt till följd av ökande Atlantstormar respektive till följd av den pågående avsmältningen av landisar globalt sett.
Lagos inte unikt …!
Tyvärr är inte Lagos utsatta läge för översvämningar inte unikt! Enligt en rapport från analysföretaget Central Climate publicerad i Nature Communications kan över 300 miljoner människor drabbas av samma öde inom tre decennier (!)! Det gäller stora befolkningskoncentrationer i kustnära lägen i Asien i huvudsak i Kina, Indien, Bangladesh, Vietnam, Indonesien och Thailand.
Sensmoral …!
Medan vi i Europa och Nordamerika stirrar oss blinda på vad som händer i vårt närområde bl.a. till följd av det starka mediafokuset så pågår klimatförändringarna för fullt på global nivå med allt större konsekvenser. Den globala uppvärmningen känner inga nationsgränser. Rapporterande nyhetsmedia är ju närsynta av det enkla skälet att man söker uppmärksamhet hos sina läsare. DU och jag som nyhetskonsumenter måste dock lyfta blicken och också gå till mer neutrala bredare nyhetskällor för rapportering kring klimatfrågan!
Sensmoral forts …!
En annan sensmoral eller slutsats som kan dras av Lagos-exemplet respektive Central Climates rapport är att det är de sämst ställda som drabbas hårdast av klimatförändringarna! Befolkningarna i Afrika och Asien har inte ekonomiska resurser för dels anpassning av sin städer längs kusterna dels för en nödvändig klimatomställning. Om vi inte får stopp på klimatutsläppen i tid så kommer en sällan skådad migration att uppstå dels inom dessa länder, men även till andra länder med oöverskådlig social oro worldwide som följd!
Ödets ironi …!
Det är en form av ödets ironi att samtidigt som vi i västvärlden i hög grad har orsakat dessa möjliga katastrofala konsekvenser så har vi också fått nyckeln till att undvika dom. MEN tyvärr alldeles för sent! Nyckeln stavas Paris-avtalet! Avtalet säger dels att vart och ett av FN:s ca 190 länder skall skärpta sina klimatlöften vart femte år dels att de rika länderna skall avsätta 100 miljarder dollar per år f.o.m. 2020 till det fattiga länderna för klimatomställningen!
COP26 …!
Förutom faktiska realiteter i form av sommarens extremväder på olika platser i världen har FN:s klimatorgan IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) lämnat sin rapport om klimatläget i världen under sommaren. Sammantaget pekar både extremvädret och IPCC:s rapport på att läget är akut! FN:s länder måste följaktligen agera med kraft i samband med kommande klimatmöte COP26 i Glasgow under november! Det gäller framförallt att skärpa sina klimatlöften respektive att komma igång med finansieringen av de fattiga ländernas klimatomställning.