2023 – varmast hittills …!

Värmerekord …!

Enligt EU:s väderlekstjänst Copernicus så har temperaturen på Jorden troligen inte varit så hög på 100000 år! Den globala medeltemperaturen hamnade på 1,48 grader, d.v.s. väldigt nära Paris-avtalets 1,5 grader, jämfört med temperaturen under förindustriell tid. Sedan juni slogs värmerekord på värmerekord varje månad jämfört med motsvarande månad tidigare sedan mätningarna startade! Allt handlar om klimatförändringarna, CO2-halten i atmosfären och växthuseffekten!!!

CO2-halten …!

CO2- halten i atmosfären ligger nu (13 januari) på 424,96 ppm som är 4,25 ppm högre än för ett år sedan. Under förra året ökade den nästan dubbelt så mycket som det senaste decenniets årliga genomsnitt. Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på flera miljoner år och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner år sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Samtidigt är det viktigt att veta att CO2-halten är en viktig och direkt avgörande pusselbit i vetenskapen kring den globala uppvärmningen eller den s.k. växthuseffekten.

Växthuseffekten …!

Växthuseffekten är synonymt med den globala uppvärmningen och syftar på att energibalansen mellan solen och Jorden är i obalans. Till Jorden tillförd energi genom solstrålning är större än utgående energi i form av reflekterad solstrålning och infraröd strålning (värmestrålning) från jordytan. Grundproblemet med obalansen är att en del av den infraröda strålningen från jordytan absorberas/reflekteras tillbaka till Jorden på de s.k. växthusgaser, främst koldioxid (CO2) som ansamlats i atmosfären till följd av vår förbränning av fossila bränslen. Läs mer på http://climateforlife.se/vaxthuseffekten/! Kolla även grafiken nedan!

DU …!

Vad kan DU göra? Det kan tyckas som att DU befinner dig långt ifrån att kunna påverka påverka kommande värmerekord och CO2-halten i atmosfären, men så är icke fallet! DU kan som enskild person påverka dina egna utsläpp genom att prioritera klimatfrågan i samband med vardagens alla små och stora beslut! MEN DU kan även utvidga din roll som en ClimateDoer genom att påverka andra till att göra samma sak! Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Läs mer om hur DU blir en ClimateDoer på http://climateforlife.se/vad-gor-du!