Climate for Life avslöjar …!

Ny kärnkraft och verkligheten …!

På ett antal följande fredagar med start 1 mars presenterar Climate for Life (CFL) inläggsserien ”Reaktorgate” lika med ett antal avslöjanden om den verklighet som eventuell ny kärnkraft kommer att möta! Det handlar om fakta och omständigheter som i den politiska retoriken hittills behandlats styvmoderligt eller t.o.m. mörkats! Denna fredag kommer nr 6 , det andra av två avsnitt om kärnkraftens säkerhet, där vi avslöjar att kärnkraften är i grunden sårbar sett i ett systemperspektiv dels till följd av sin komplexitet, storskalighet och nolltoleransen mot allvarliga olyckor och dels till följd av att den bygger på ett fåtal standardiserade och universella lösningar!

Anm. – Angående CFL …!

För tydlighetens skull bör noteras att CFL är en opolitisk och oberoende aktör med fokus på förmedling av kunskap och sammanhang i klimatfrågan med en position vad gäller kärnkraft enligt följande: Kärnkraften har hittills tjänat Sverige väl! Befintlig kärnkraft kommer att fortsätta att göra det, förutsatt att säkerhet och ekonomi kan upprätthållas, åtminstone i ytterligare 2-3 decennier! Ny kärnkraft är dock än så länge ett osäkert kort både vad gäller konventionell, storskalig kärnkraft och mindre delvis fabriksbyggda s.k. SMR:s!

Generiska fel …!

Komplexiteten i tekniken, i stor utsträckning till följd av de extremt höga säkerhetskraven, i kombination med standardiserade och universella tekniska lösningar gör att eventuella latenta fel och brister i konstruktionen, s.k. generiska fel, också kan få stora tekniska smittoeffekter, d.v.s. med krav på mer eller mindre omfattande ombyggnader för hela eller delar av kärnkraftsflottor, när de väl upptäcks.

Exemplet Fukushima …!

Reaktorerna i Fukushima 2011 uppvisade stora säkerhetsbrister i konstruktionens avseende skyddet mot potentiella yttre störningar! Själva händelseförloppet, som så småningom ledde till reaktorernas kollaps och härdsmälta, bottnade i en extrem yttre störning i form av en kraftig jordbävning med efterföljande tsunami, som i sin tur ledde till ett totalt bortfall av elkraftförsörjningen till reaktorerna både vad gäller det yttre nätet och anläggningarnas egen nödkraft.

Alla världens reaktorer drabbas …!

Olyckan satte fingret på att inte bara reaktorerna i Fukushima utan även alla vid denna tidpunkt ca 400 reaktorer i världen inte klarade av att kyla reaktorhärden utan tillgång till elkraftförsörjning. Som en konsekvens har både befintliga reaktorer (inklusive de svenska) och reaktorer under utveckling tvingats till kompletteringar i form av s.k. passiva säkerhetssystem. Det handlar om nya tekniska funktioner för att klara av att kyla reaktorhärden under en begränsad tid utan tillgång till såväl yttre som inre elkraft.

Klimatförändringarna …!

Ett annat kanske lite oväntat yttre hot, långt bortom dramatiska naturkatastrofer som tsunamin i Fukushima, som kan slå ut hela eller delar av en kärnkraftflotta är klimatförändringarna! Under sommaren 2022, kännetecknad bl.a. av extrema värmeböljor i södra Europa, fick flera av Frankrikes kärnkraftverk lokaliserade till dess floder, vars vatten används för att kyla bort restvärmen i turbinprocessen, stoppas eller gå ner på dellast till följd av en kombination av lågt vattenstånd och höga vattentemperaturer.

Sverige …!

Även det svenska kärnkraftprogrammet har varit behäftat med allvarliga säkerhetsbrister av typen generiska fel! Ett av de allvarligaste upptäcktes i samband med den s.k. ”silincidenten” i Barsebäck 2 1992. Felet upptäcktes av en ren tillfällighet då säkerhetssystemet för tryckavlastning av den s.k. reaktorinneslutningen utlöstes obefogat. Den efterföljande händelsekedjan visade att den tänkta funktionen att tryckavlasta reaktorinneslutningen vid allvarliga missöden som rörbrott aldrig skulle ha fungerat i en autentisk olyckssituation.

Dåvarande säkerhetsmyndighet, Statens kärnkraftinspektion (SKI), beordrade samtliga berörda kraftverksägare, dåvarande Sydkraft, Vattenfall och OKG, att omedelbart stoppa alla reaktorer med denna allvarliga latenta säkerhetsbrist lika med anläggningarna Barsebäck 1-2, Ringhals 1 och Oskarshamn 1 -2 med omfattande ombyggnader som följd!

DU …!

Vad kan DU göra? Det kan tyckas som att DU befinner dig långt ifrån kärnkraftens sårbarhet vad gäller tekniska säkerhetsbrister, men så är icke fallet! Genom att följa CFL:s inläggsserie ”Reaktorgate” utvecklar DU din roll som ClimateDoer”! DU kan också sprida CFL:s avslöjanden vidare i dina nätverk vad gäller denna för Sveriges energiframtid så viktiga ödesfråga! Läs mer om hur DU blir en ClimateDoer på http://climateforlife.se/vad-gor-du/