COP26! USA + Kina = sant …!

John Kerry har haft klimat- och miljöfrågor på agendan under ett flera decennier långt diplomatliv och kan nu under COP26 kröna sina diplomatansträngningar i klimatfrågan under senare år med en uppgörelse med Kina – mot alla odds!

Bakom kulisserna …!

John Kerry är klimathjälten bakom kulisserna! Efter ett långvarigt diplomatarbete under flera år, bl.a. i klimatets tjänst, nådde John Kerry, Vita Husets internationella klimatsändebud, under onsdagen på COP26 en uppgörelse med Kina om samarbete för att nå 1,5 graders-målet! Uppgörelsen är lika viktig som symbolisk då Kina och USA är världens två största utsläppare av växthusgaser. De står tillsammans för ca 40 % av världens totala utsläpp av växthusgaser på ca 55 miljarder ton (2019). Joe Biden hade under sin presidentkampanj en tydlig klimatagenda och gjorde vid sitt tillträde ett schackdrag när han utsåg den tidigare Vietnamveteranen och f.d. utrikesministern i Obamas administration till sitt klimatsändebud! Läs mer på http://climateforlife.se/joe-steppar-upp/

Mot alla odds …!

Uppgörelsen med Kina är i själva verket en bragd av John Kerry! En sådan uppgörelse är mot alla odds med tanke på de svala diplomatiska förbindelserna mellan USA och Kina efter Donald Trumps 4 år i Vita Huset! Kerrys ansträngningar att få till stånd ett klimatsamarbete med Kina sträcker sig flera år tillbaka i tiden! Redan när Kerry tillträde som utrikesminister 2013 under Obamas andra period som president förstod han vikten av att bygga diplomatiska broar mot Kina i klimatfrågan.

Trump raserade …!

Hans diplomati resulterade i två olika högnivåmöten mellan Kinas president Xi Jingping och president Obama (tillsammans med Kerry) både 2014 och 2015 om gemensamma åtgärder för att minska utsläppen. Sedan kom Donald Trump in i bilden och rev ner alla relationer!

Revanschen …!

När Kerry återkom in under Joe Biden 2021 handlade det minst sagt om en brant uppförsbacke! Men John Kerry var ute efter revansch! Han gjorde två resor till Kina, både i april och september, och hade fram till COP26 inte mindre än 12 möten (!) i olika former med sin motsvarighet Xie Zsenhua! Kinas hållning var dock hela tiden att klimatfrågan inte kan bli föremål för en separat uppgörelse vid sidan av alla andra utestående frågor! Uppgörelsen på COP26 i onsdags är därför ännu mer bragdartad och inte minst oväntad! John Kerry fick sin revansch!!!