Extrema temperaturer …!
Enligt engelska the Guardian och meteorologer på EU:s Copernicos Climate Change Service (C3S) har temperaturen i Sibirien norr om polcirkeln varit extrema under maj och i början på juni! Under maj har temperaturen varit 6 grader över medel och i början på juni har det uppmätts dagstemperaturer på ca 30 grader på vissa orter mot normala 0 grader! HUUGGHHA!!!
Klimatförändringar …!
Huruvida det handlar om extrema vädervariationer eller mer långsiktiga klimatförändringar kan inte sägas rent vetenskapligt! Skillnaden handlar om tidsperspektiv! OBS! Enkelt uttryckt så är klimatförändringar lika med årsstatistik på väder! Icke desto mindre måste antas att det till en del handlar om klimatförändringar!
Konsekvenser …!
Konsekvenserna för de arktiska områdena och de sibiriska skogarna är skrämmande! En mycket allvarlig kedjereaktion är töande permafrost som släpper ifrån sig stora mängder metangas och CO2! OBS! Metangasen är en betydligt potentare växthusgas än CO2! Andra kedjereaktioner som också, men mer indirekt, spär på den den globala uppvärmningen är skogsdöd till följd av ett ökande antal antal skogsbränder respektive en ökning av för skogen skadliga insekter!
Dieselspill …!
En överraskande men icke desto mindre allvarlig konsekvens av de extrema temperaturerna är ett megastort oljespill från en nickelanläggning i den sibiriska staden Norilsk! 20000 ton (!) dieselolja rann ut i den närliggande floden Ambarnaja! Olyckan rapporterades något senkommet (jfr Tjernobyl) i början på juni och tvingade Rysslands president Vladimir Putin att utlösa nationellt nödläge! Oljespillet kom från läckande dieseltankar vars fundament kollapsade sannolikt till följd av töande permafrost och därmed minskad markstabilitet!
Jfr Exxon Valdez …!
Dieseloljan rann således ut i Ambarnajafloden och vidare till Pjarsinosjön. Sjön rinner i sin tur av i en annan flod som mynnar i Norra ishavet! Enligt ryska Greenpeace kan olyckan vad gäller miljöskador i arktiska områden endast jämföras med förlisningen av oljetankern Exxon Valdez utanför Alaskas västkust 1989 då 41000 ton olja rann ut!