Halv coronakris löser klimatet …!

”Halv coronakris” …!

Enligt en forskarrapport i tidskriften Science är det inte dyrare än ”en halv coronakris” att ställa om energisektorn till Paris-avtalet. Hälften av coronakrisens stimulanspaket hittills, globalt sett, på 12 tusen miljarder dollar utslaget på en 5-årsperiod skulle alltså räcka! Budskapet är en av många lärdomar från coronakrisen till gagn för klimatet! Det stavas LEX CORONA!

Fingervisning …!

Forskarna reserverar sig för exaktheten i budskapet, men menar att jämförelsen är en fingervisning om att världssamfundet kan klara av en extraordinär och resurskrävande förändring bara motivation och vilja kan mobiliseras! En annan begränsande faktor är naturlitvis den praktiska och politiska genomförbarheten! MEN med USA med på banan igen efter maktskiftet i Vita huset ökar chanserna betydligt!

USA på banan igen …!

När Joe Biden installeras som USA:s nästa president i januari nästa år hoppar han på klimattåget! USA kommer upp på banan igen! En av de första åtgärderna blir återinträde i Paris-avtalet. Återinträdet är en viktig symbolhandling som samtidigt markerar starten på Joe Bidens gröna giv (”Green New Deal”) för att attackera klimatförändringarna!

Bidens gröna giv …!

Under valkampanjen har Joe Biden utlovat ett gigantiskt grönt stimulanspaket för att göra USA klimatneutralt till 2050 och fossilfritt till 2035 (!). Hans kampanjutredare för den gröna given, f.d. utrikesminister John Kerry och kongressledamoten i representanthuset Alexandra Ocasio Cortez, har formerat det gröna paketet. Det innehåller investeringar på 1700 miljarder dollar bl.a. för att förse nationen med 500 miljoner solceller inom de närmaste fem åren m.m, m.m.!

Kongressledamoten Alexandra Ocasio Cortez introducerar begreppet Green New Deal tillsammans med den demokratiske senatorn Ed Markey under en presskonferens utanför kongressen i februari 2019.