KOLbrickorna faller! – En efter en!

352250460_ee2f9e5565_z-638x478[1]

Dominoeffekten!

Förra året beslutade Norges statliga oljefond att alla innehav i bolag med fossildominans över 30 % skulle bort från portföljen. Hittills har 52 st kolbolag dumpats! I onsdags i förra veckan meddelade världens största, privata kolexploatörer, amerikanska Peabody Energy, att man ansöker om konkurs enligt konkurrenslagstiftningens Chapter 11. Tidigare , för 2 månader sedan,  har den näst största, Arch Coal,  gjort samma sak. Och i fjor i augusti var det den fjärde största, likaså amerikanska Alpha Natural Resources, tur att ansöka om konkurs.

Sista brickan i Skottland!

Den 24 mars stängde Scottish Power sitt sista och största kolkraftverk, Longannet. Kraftverket svarade ensamt för en femtedel av Skottlands totala CO2-utsläpp. Det enda kvarvarande fossila kraftverket i Skottland nu är ett gaskraftverk i Peterhead i nordöstra Skottland. Skottarnas mål, ett land med 5 miljoner invånare, är att bli helt förnyelsebara till 2020!

Alla brickorna faller i Tyskland!

I Tyskland har man efter Paris-avtalet politiskt lagt fast att all kol skall avvecklas till ca 2040. Flera brunkolskraftverk skall stängas redan vid nästa årsskifte. Det svenska, statligt ägda Vattenfall har hamnat i ett i högsta grad både moraliskt och ekonomiskt dilemma till följd av detta. Läs mer på http://climateforlife.se/regeringen-lofven-pa-hal-is-vattenfall-och-brunkolet/