Oljan under attack !

 

Den osynliga handen …!

Den osynliga handen är lika med marknaden enligt metaforisk marknadsteori! I fallet med OLJAN innebär det att eftersom ”DU och jag” kommer att efterfråga utsläppsfria transporter i en allt större utsträckning kommer ”VI” att  revolutionera förutsättningarna inom oljeindustrin och de globala oljemarknaderna.

Oljepriset känsligt …!

När efterfrågan på olja minskade från 2014 till 2015 med 2 miljoner fat per dygn från totalt ca 100 miljoner fat per dygn föll oljepriset dramatiskt. Oljepriset minskade från 115 dollar per fat 2014 till 30 dollar per fat 2015. I och med att ca 70 % (!) av oljan går till transporter kan man bara ana vart oljepriset tar vägen nu när utsläppsfria transporter är på kraftig frammarsch!!

Botten går ur oljepriset …!

Amerikanska forskare på tankesmedjan Rethink X bedömer att enbart elbilens framfart innebär att efterfrågan på olja kommer att minska med 30 miljoner fat per dygn (jfr 2 miljoner fat 21014/2015) inom de närmaste 10 åren! DÅ om inte förr går botten ur oljepriset! Vi kan således räkna med betydligt lägre oljepris än 30 dollar per fat!

Stora konsekvenser …!

En sådan utveckling kommer att få oanade ekonomiska och geopolitiska konsekvenser med tanke på att oljeindustrin och det politiska etablissemanget idag bara tycks köra vidare med bindel för ögonen.

USA mot strömmen …!

Ta USA och Trump-administrationen som exempel! Vita Huset gör idag allt för att skruva på oljekranarna och exploatera ny olja både på land (har nyligen släppt flera prospekteringsrätter till oljeindustrin på tidigare skyddad amerikansk mark) och i hav. Trump har bl.a. rivit upp den tidigare Obama-administrationens begränsningar att borra efter olja på Arktis och i känsliga kustnära lägen både i Atlanten och i Stilla havet! HUUGHHAAA!