”Red Alert”…!

Antonio Gueterres …!

På FN:s digitala klimatmöte ”Climate Ambition Summit” i lördags, på 5-årsdagen av Parisavtalet manade Antonio Gueterres, FN:s generalsekreterare, världens länder, världens städer, världens banker och världens företag till att utlysa klimatnödläge! Många länder och städer har redan gjort det, men nu krävs att ALLA gör det!

För långsamt …!

Utvecklingen mot klimatneutralitet går för långsamt! Hittills handlar det mesta om vackra ord! Vi är fortfarande efter 5 år sedan Paris-avtalet på väg mot 3-4 grader! MEN avtalet fungerar trots allt! Tack vare avtalet har världens länder nått sjukdomsinsikt! Även om det har tagit tid! Sjukdomsinsikt är det första och avgörande steget mot förändring! Sanningens minut närmar sig dock nu till årsskiftet då världens länderskall lämna in nya skärpta utsläppsmål s.k. NDC:s (Nationally Determined Contributions) i enlighet med reglerna i Paris-avtalet!

Tuff ”deal” …!

Här är ”dealen” ! Världens länder måste tillsammans öka sina NDC:s lika med bidrag för minskning av utsläppen under nästa 5-årsperiod i avtalet med en faktor fem, 5 gånger, för att nå 1,5-gradersmålet och med en faktor tre, 3 gånger, för att nå 2-gradersmålet. Denna tuffa ”deal” framgår av UNEP.s (United Nations Environmental Program) senaste årsrapport från den 9 december om hur världens länder ligger till i förhållande till utfästelserna i Paris-avtalet från 2015.

Fler ögonhöjare …!

En annan ögonhöjare i rapporten är att världens rikaste 1 % av befolkningen står för lika mycket av utsläppen som 50 % av de fattigaste. En ytterligare ögonhöjare är att två tredjedelar av världens utsläpp är konsumtionsbaserade d.v.s. utsläppen faller tillbaka på DIG och mig och våra beteenden! Det ojämlikt fördelade utsläppen mellan rika och fattiga innebär vidare att om du tillhör den rikaste procenten måste du minska ditt CO2-avtryck med en faktor trettio, 30 gånger! OCH! Trots allt tal om gröna investeringar under och efter coronapandemin är det endast en liten del (en fjärdedel) av G20-länderna som lever upp till dessa ambitioner, fast enligt UNEP fortfarande i otillräcklig omfattning!

Coronapandemin har visat att världens regeringar kan vidtaga snabba och kraftfulla åtgärder i samband med allvarliga kriser, ett beteende som nu i ökande utsträckning MÅSTE spilla över på hantering av klimatkrisen efter UNEP:s kraftiga varningssignaler!