Sugen på CHEESEBURGERS?

1000 cheeseburgers per dag!

Så många skulle varje amerikan behöva äta för att motsvara den kalorimängd som går åt varje dag, varje månad, varje år för att hålla hjulen igång i det amerikanska samhället! Hur vet jag det? Jo, en tankesmedja, Otherlab, San Fransisco, USA har räknat ut det! Tankesmedjan med föreståndaren, Saul Griffith, i spetsen har tagit fram ett världsunikt diagram! Han förklarar all energiförbrukning i USA från ax till limpa!

Syftet?

JO! Diagrammet kan användas för fortsatt tillämpad forskning kring hur omställningen till ett fossilfritt samhälle skall gå till. DU kan se det nedan! VARNING! Försök inte tolka det!

1-KmdkGoKLpn6zv_79VTJM8Q

MEN, vad visar det?

I stora drag visar det att USA, vid sidan av Kina den idag största utsläpparen av koldioxid, är till 75 % beroende av fossila bränslen! OCH det allra mesta av denna energi blir förluster (ca 70 %), som till slut hamnar i atmosfären och bidrar till den globala uppvärmningen! Tacka Saul Griffith för att USA nu har en ”Blueprint” för att gå vidare med en effektiv omställning!

Varför cheeseburgers?

Jo, Saul menar att amerikanen/DU har lättare att relatera till detta energimått (1 st cheeseburger ca 300-400 kcal) än de traditionella måttenheterna d.v.s. kJ (kiloJoule), BTU (Brittish Termal Units) och kcal! Han har säkert rätt! Men inget ont om cheeseburgers! Det är bara en metafor i detta sammanhang i högen av alla populära maträtter med relativt stort energihåll! I ett  svenskt/danskt perspektiv kunde det lika bra vara ett ”wienerbrod med shokolade i mitten”!