TEMPERATUREN STIGER! – FN svettas i Bonn!

AP_494069530091-1125x635[1]

FN förbereder Paris i Bonn!

I förra veckan träffades förhandlare för FN :s ca 200 länder i Bonn för att förbereda klimatsamtalen i Paris i december. Hela veckan har förhandlingar pågått. Många tunga procedurfrågor har varit uppe på bordet. En av de tyngsta har varit huruvida minskningarna skall vara bindande och hur ofta de skall följas upp! OBS! Detta är själva kärnan för verklig förändring!

Läpparnas bekännelse!

Än så länge har FN:s förhandlingar i klimatfrågan, ända sedan det första Kyoto-protokollet 1997, präglats av läpparnas bekännelse! Och CO2-utsläppen och den globala uppvärmningen har bara ökat under tiden! Paris-samtalen i december betraktas  av både politiker- och vetenskapssamfundet som sista chansen innan allt går överstyr! Tvågradersmålet hänger på en skör tråd!

Komplext!? Jo, men djävulen sitter i detaljerna!

Nu i grevens tid gäller det inte bara att få alla de 200 länderna att acceptera att alla måste bidra utan även att bli överens om detaljerna. Bl.a. handlar det om hur man skall räkna på utsläppen! En del länder räknar på alla växthusgaser (vilket är det riktiga), en del länder räknar bara CO2 och en del länder räknar inte alls för man saknar ”verktyg”! Snacka om att djävulen sitter i detaljerna!

”Final countdown”! Sista förberedande mötet i oktober!

Förra veckans möte i Bonn var det nästsista förberedande mötet innan Paris i december. Det gäller nu att knyta ihop alla lösa trådändar! Ett sista förberedande möte kommer att hållas i Bonn i oktober! Förutom detaljerna handlar det  naturligtvis också om de stora övergripande frågorna! (1) Att alla ställer upp, (2) Att alla gör tillräckligt, (3) Att man kommer fram till hur omställningen i de fattiga länderna skall finansieras och (4) Att man kommer fram till hur minskningarna skall fördelas mellan de fattiga och de rika länderna. MYCKET politik! MEN vad kan DU göra! Jo, håll DIG ajour med utvecklingen! Lyft frågan i fikarummen, inom familjen, i vänkretsen etc! Kort och gott! Bli en PLANETSKÖTARE även DU!