USA update! – Både ros och ris!

AP_579222626938-1125x635[2]

USA går före , men får kämpa!

USA är ju den störste utsläpparen av CO2 per capita lika med ca 20 ton per capita och år (jfr EU ca 5-10 ton och Kina 4 ton per capita)! Kina är ju dock störst i absoluta tal motsvarande en tredjedel av de globala utsläppen. Så ser ju den större scenen ut! Alla vet ju vid det här laget att Obama-administrationen är starkt drivande i klimatfrågan. Men den senaste veckan har Obama fått inkassera både ros och ris!

Republikanerna gör uppror!

Republikanena är ju starka motståndare till Obamas nyligen framlagda Clean Power Plan , som i korthet går ut på att minska kolbaserad elkraft med en tredjedel till 2030. Obama kommer att ta strid för denna plan  ända upp i Högsta Domstolen, om det skulle behövas! Så det är lugnt! Vad värre är så har republikanerna under ledning av deras samordnare i senaten i USA:s kongress, Mitch McConnell, beslutat sig för att sabotera USA:s förhandlingar om ett globalt klimatavtal i Paris i december! Mitch McConnell är från Kentucky,  ett av de största kolgruvedistrikten i USA! Någon som tror att här föreligger ett samband?!

Senate Minority Leader Mitch McConnell of Ky., a 30-year incumbent, greets people at a coal tipple operation, B&W Resources in Manchester, Ky., Monday, Oct. 27, 2014, during the final week before the crucial midterm election that could shift the balance of power in Congress. (AP Photo/J. Scott Applewhite)
Senate Minority Leader Mitch McConnell of Ky., a 30-year incumbent, greets people at a coal tipple operation, B&W Resources in Manchester, Ky., Monday, Oct. 27, 2014, during the final week before the crucial midterm election that could shift the balance of power in Congress. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Beklämmande skådespel!

McDonnel- teamet har t.o.m. aktivt tagit kontakt med flera utländska ambassader för att undergräva Obamas ansträngningar att få till stånd ett globalt klimatavtal . Snacka om ett PLATTA JORDEN SÄLLSKAP ! Republikanerna är snart lika ensamma om att inte tro på den globala uppvärmningen som de få som fortfarande tror att jorden är platt!

California! You are my sunshine!

Då är det desto mer uppmuntrande att kunna ta del av  staten Kaliforniens senaste förslag i dess parlament, den s.k. SB350 (Senate Bill 350). Förslaget går ut på att minska fossila bränslen i transportsektorn (bilar och lastbilar) med 50 %, energiförbrukning i byggnader med 50 % och att öka andelen förnyelsebar elproduktion till 50 %.  ALLT detta skall ske till 2030!!! Detta är verkligen ett förslag som sticker ut även i ett internatinellt perspektiv! MEN Kalifornien är ju känt för att sticka ut! Där finns ju drömfabriken Hollywood, Silicon Valley med giganterna Apple, Facebook, Google och en massa annat progressivt tänkande. Förslaget  SB350 är helt i linje med guvernör Jerry Browns löften från januari i hans installationstal för sin 4:e mandatperiod.

Röstades igenom i fredags 9/11!

I fredags röstades SB350 igenom. Dock fick man alltför stort motstånd vad gällde det 50 %-iga transportkravet. Men detta kommer säkert att komma upp igen när krutröken lagt sig. Den globala uppvärmningen kommer ju att bestå och pocka på! Inte minst i Kalifornien som är inne på sitt fjärde år av extrem torka!

Till sist Aspen, Colorado!

Aspen Colorado är ju mest känt för alpina världscupen, men har nu utmärkt sig på ett helt annat sätt! Aspen är nu den tredje staden i USA som är helt självförsörjande på el! Aspen är ju ganska litet endast 7000 invånare, men symboliken i denna prestation är betydligt större än den trots allt marginella effekten på klimatomställningen!

Lift_1A_on_Aspen_Mountain-1024x682[1]